Λιπώδης Διήθηση Ήπατος

Ένα όνομα μια ιστορία. Μαζεύει λέει το ήπαρ μας λίπος και γενικώς το “έχουμε όλοι”. Μεγαλύτερη αιτία η χρήση αλκοόλ.

Ακόμα και τα χρόνια του πανεπιστημίου, θυμάμαι την ερώτηση του καθηγητή μου για την συγκεκριμένη πάθηση και την όλο περηφάνια απάντηση μας, “το αλκοόλ”. Και ρωτάμε και εμείς σήμερα τον ασθενή: “Πίνετε;” Και απαντά αυτός: “Όχι“.

Και τότε; Τα χρόνια περνούν και εμείς αρχίζουμε να παρατηρούμε άλλους συσχετισμούς όπως αυτόν με το μεταβολικό σύνδρομο. Τι είναι πάλι αυτό;

Εδώ σε θέλω άνθρωπε.

#Αρτηριακή πίεση >130/85

#Γλυκόζη νηστείας >100

#Περιφέρεια >100 στους άνδρες και >85 στις γυναίκες

#ΗDL <40 στους άνδρες και <50 στις γυναίκες

#Τριγλυκερίδια >150

Αν λοιπόν έχεις αυτό το “πακέτο”, είσαι ο καλύτερος υποψήφιος για κάτι “απίθανες νύφες ” που λέγονται άνοια, στεφανιαία νόσος και φυσικά αυτήν που αναφερόμαστε σήμερα η οποία έχει και κάτι φίλες με τα γλυκά ονόματα της κίρρωσης και κακοήθειας ήπατος.

Οπότε η ερώτηση τώρα αλλάζει. “Πώς είναι η διατροφή σας;”

“Τα πάντα γιατρέ μου” και αρχίζει να απαριθμεί ολόκληρο το διαφημιστικό του super market και τον κατάλογο της απέναντι από το σπίτι πιτσαρίας. Αλκοόλ όμως όχι.

Ζάχαρη, λάθος υδατάνθρακες, ακόμα και φρούτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη βρίσκονται ανάμεσα στους ενόχους για να έχουμε ένα συκώτι “βούτυρο”.

“Κίνηση;” Ποιά κίνηση; Η μόνη κίνηση που υπάρχει στην ζωή μας είναι αυτή που βρίσκουμε στον δρόμο για την δουλειά. Και τώρα τι; Αλλάζουμε την διατροφή μας και την ενισχύουμε με βιταμίνες και πιο εξειδικευμένα συμπληρώματα σύμφωνα με την πάθηση που μας απασχολεί και σύμφωνα με την ομάδα αίματός μας. Βάζουμε άσκηση στην ζωή μας. Διαχειριζόμαστε το άγχος μας. Σηκώνουμε μανίκια και αρχίζουμε, ακόμα και η νοικοκυρά για να καθαρίσει το ταψί της, τρίβει μια ώρα, το λίπος δεν φεύγει από μόνο του.