Συμπληρώματα διατροφής-διατροφή και παθήσεις

“Μα γιατρέ μου, γιατί να πάρω προβιοτικά αφού δεν μου δίνετε αντιβίωση;”

Μια ερώτηση σύνηθης στην ιατρική μου καθημερινότητα. Μια ερώτηση που δρα εκλυτικά όμως για να εξηγήσω την σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής  στην διαμόρφωση ενός πιο υγιεινού προφίλ των ασθενών και μη ασθενών. Ναι, καλά καταλάβατε. “Και μη ασθενών”, γιατί  η χρήση των συγκεκριμένων σκευασμάτων έχει σαν στόχο και την προληπτική ενίσχυση του ανθρώπινου οργανισμού, πέρα από την καλύτερη και γρηγορότερη ίαση του.

Για του λόγου το αληθές, τελευταία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο AMERICAN JOURNAL OF MANAGED CARE, έδειξε με την ανάλυση ενός πολύ μεγάλου νούμερου εισαγωγών στο νοσοκομείο, ότι τα άτομα που χρησιμοποιούσαν  συμπληρώματα είχαν μια μείωση των ημερών νοσηλείας (Μ.Ο 10,9 σε 8,6 ημέρες=-21%), όπως επίσης και της πιθανότητας επανεισαγωγής τους (από 34,33 % σε 32%).

Tώρα θα σας περιγράψω μια τυπική ημέρα εργασίας που θα ξεκινήσει βλέποντας τον κύριο Θοδωρή, ο οποίος έχει σαγχαρώδη διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, αυξημένα τριγλυκερίδια και χοληστερίνη και λίγο ΧΑΠ. Μετά θα έρθει ο κύριος Αλέκος ο οποίος έχει λίγο ΧΑΠ, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, υπέρταση και σαγχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Τι έγινε, λέω, συγγενείς είναι;

Σειρά τώρα έχει η κυρία Καίτη που της πονάνε τα γόνατα, έχει και τα λίγα κιλά της παραπάνω, εκείνον τον γιαπωνέζο στον θυρεοειδή της(Hashimoto τον λένε), λίγο κατάθλιψη και φυσικά οστεοπόρωση. Περνάει η ώρα εξέτασης της κυρίας Καίτης και εμφανίζεται η “αδελφή” της, η κυρία Μαίρη, από άλλον πατέρα, από άλλη μάνα, με άλλο επώνυμο αλλά με τα ίδια ακριβώς νοσήματα. Και άλλοι συγγενείς λέω…

Τι γίνεται; Δεν μπορεί και εσείς το σκέφτεσθε. Κάποιον ή κάποιους κοινούς παρανομαστές έχει αυτή η ιστορία. Πάμε μαζί. Τι κάνει ο άνθρωπος από την στιγμή που θα ξυπνήσει μέχρι την στιγμή που θα πάει γιά ύπνο; Πρωινό (τρώει), δεκατιανό (τρώει), γεύμα (τρώει), καφέ με μπισκοτάκι με τους φίλους (τρώει), δείπνο (τρώει), βλέπει τηλεόραση (τρώει), ερωτεύεται (τρώει), χωρίζει (τρώει), αγχώνεται για δουλειά, λεφτά, παιδιά, σκυλιά (τρώει), κάνει άσκηση και μετά τρώει, δεν κάνει άσκηση; Ε, τότε σίγουρα τρώει! Αλλά τελικά τι τρώει; Τρώμε λάθος χρόνια, εξού και χρόνια νοσήματα (όλα εκείνα εκεί πάνω).

H χρήση προβιοτικών για περισσότερο από 8 εβδομάδες έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της αρτηριακής πίεσης και μάλιστα σε άτομα που είχαν την διαστολική πιο πάνω από 85. Αυτή η μείωση ήταν και μεγαλύτερη (νοητική εξυπνάδα των προβιοτικών).

Να σας πω για το συμπέρασμα που έβγαλαν συνάδελφοι από το πανεπιστήμιο “LA SAPIENZA” στην Ρώμη, ότι η  θεραπεία με βιολογικό παράγοντα anti-TNFa  για την ψωρίαση γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματική αν σε αυτή προστεθούν το συνένζυμο Q10, τα ωμέγα 3, το λιποϊκό οξύ, η βιταμίνη Ε, το σελήνιο και η ρεσβερατρόλη.

Ρεσβερατρόλη,ένα απο τα πιο ισχυρά και αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά που ενισχύει την μικροκυκλοφορία κρατώντας σε φόρμα και το δέρμα μας.

Στο JOURNAL OF ALLERGY AND CLINICAL IMMUNOLOGY αναδεικνύουν ότι ένα χαμηλό επίπεδο βιταμίνης D3 συνδυάζεται με αύξηση της ινσουλινοαντίστασης και των σχετικών παθήσεων  με αυτή, όπως παχυσαρκία και σαγχαρώδης διαβήτης. Το να έχουμε την συγκεκριμένη βιταμίνη μέσα στα φυσιολογικά  όρια συνεπάγεται την σωστή λειτουργιά του ανοσοποιητικού μας συστήματος χωρίς λοιπόν των παρεκτροπών του, βλέπε αλλεργίες, άσθμα αυτοάνοσα νοσήματα.

Αυτοάνοσα, αυτά τα άγνωστα που όμως υπάρχουν ενδείξεις για συσχετισμό με την μη ολοκληρωμένη πέψη των τροφών που εκλύει μια δυναμική απάντηση των Τ κυττάρων και  των επακόλουθων της. Και εδώ η χρήση πεπτικών ενζύμων ανοίγει νέους δρόμους θεραπείας.

Στην σύγχρονη ιατρική δεν υπάρχουν άβατα, οι προκλήσεις είναι πολλές, το ζητούμενο ένα, η ποιότητα ζωής του ανθρώπου.